Maailma on totta

Maailma on parempi paikka kuin milloinkaan aiemmin”, väitti Esko Valtaoja Viisas elämä –messuilla sunnuntaina 31.1. Järvenpäässä. Valtaojan täydelle salille pitämään puheenvuoroon oli hyvä lopettaa messuviikonloppu. Alkuperäinen suunnitelmani messuosastosta joko yksin tai Intovaattori-Marin eli Mari Lämsän kanssa kaatui siihen, että sairastelu söi suunnittelemiseen ja valmisteluun tarvittavan ajan ja energian. Lopulta sain itseni liikkeelle lauantaina niin hitaasti, että myös Marin Avaa itsesi naurulle ja anna sisäisen valosi loistaa! –tuokiot jäivät minulta kokematta. Messut olivatkin minulle lähinnä ystävien ja yhteistyökumppaneiden tapaamista sekä uusienkin tuttavuuksien solmimista, mutta kävin sentään muutaman luennonkin kuuntelemassa. Esko Valtaojan lisäksi mieleen jäi erityisesti Suomi Syyria Yhteisön Rami Adham.

Iloa Syyrian lapsille

”Emme voi pelastaa koko maailmaa – mutta voimme pelastaa yhden ihmisen koko maailman.” Nämä lelusalakuljettajan, Suomi Syyria Yhteisön (SSY) perustaja Rami Adhamin sanat messulehtisessä kutsuivat ensimmäisenä messupäivänä lauantaina ja päädyin kuuntelemaan, kun Karita Aaltonen haastatteli Adhamia. Vaikka olin kuullut miehestä ja yhteisöstään aiemmin, ja vaikka kehitysyhteistyö on tuttu aihe minulle muutenkin, silti haastattelussa ja Adhamin näyttämällä videolla esiin tulleet faktat ja kokemukset mykistivät ja herkistivät. Syyrian lasten tilanne meni ihon alle ja jäi sinne. Oli aivan pakko mennä myös kuulemaan lisää ja tapaamaan SSY:n ihmisiä haastattelun jälkeiseen keskustelutilaisuuteen.

Syyriasta lähtöisin oleva Rami Adham on asunut itse Suomessa 27 vuotta. Hän on kuuden lapsen isä ja yrittäjä, joka on viimeisen neljän vuoden aikana käynyt Syyriassa vaaroja uhmaten 22 kertaa, viimeisimmästä kerrasta oli pommituksessa haavoittumisesta konkreettisena muistona käsi paketissa. Silti Adham on menossa pian jälleen takaisin, halu auttaa ja viedä ilon rippusia Syyrian lapsille on suurempi kuin pelko siitä mitä itselle matkalla voisi tapahtua. Itse asiassa hän sanoi, ettei pelkää enää laisinkaan. Tieto siitä, että niin monille lapsille pommitusten keskellä eläminen on arkipäivää, on saanut oman pelon kaikkoamaan.

SSY:llä on Syyriassa orpolasten kummiprojekti, ja monella tuttavallanikin on sieltä heidän kauttaan kummilapsi. Uusi tieto minulle oli, että SSY on rakennuttanut kriisialueelle omilla ja lahjoitusvaroilla kolme koulua, joissa opiskelee 1300 oppilasta. Lähes kaikki työ tehdään vapaaehtoisvoimin, ainoastaan opettajille pystytään tällä hetkellä maksamaan pienet palkkiot, samoin kahdelle henkilölle, jotka hoitavat orpolasten rekisteröinnin ja kummimaksujen toimittamisen lapsille. Mietintämyssyyn jäi mahdollinen yhteistyö SSY:n ja edustamani Kulttuurikameleontit ry:n kanssa, joka myös on jäsenmaksu- ja lahjoitusvaroin sekä vapaaehtoistyöllä toteuttanut Kairon katulapset –kehitysyhteistyöhankkeen Egyptissä ja jatkaa siellä edelleen nuorten äitien ja heidän perheidensä voimauttamistoimintaa.

Mitä näemme maailman suuresta peilistä?

IMG_8336Suomen tunnetuimmaksi tiedemieheksi tituleeratun avaruustieteiden emeritusprofessori Valtaojan sunnuntaisen messupuheenvuoron otsikkona oli Mistä tulemme? Keitä olemme? Minne menemme? Valtaoja aloitti puheenvuoronsa lainaamalla 1500-luvun loppupuolella elänyttä Michel de Montaignea: ”Tämä suuri maailma on kuvastin, johon meidän on katsottava oppiaksemme tuntemaan itsemme oikeasta näkökulmasta.” Valtaoja kävi läpi kaikkea sitä, mitä näiden neljänsadan vuoden aikana olemme tieteiden kehittymisen kautta saaneet tietoomme maailmasta ja maailmankaikkeudesta. Valtaoja lyttäsi armotta, vaikkakin kauniisti anteeksi pyytäen, monet messuillakin esillä olleet näkemykset huuhaaksi, mutta ei silti kieltänyt sitä, ettei edelleen ole olemassa asioita, jotka ovat meidän, apinoiden jälkeläisten, tämänhetkisen tiedon ja ymmärryksen saavuttamattomissa.

Mitä näemme, kun nyt katsomme maailman suureen peiliin?” Tähänkin kysymykseen Valtaoja nosti esiin vastauksia. Hän näytti monin tilastoin toteen alussa lainaamani väitteensä siitä, että maailmassa on nyt kaikki paremmin kuin milloinkaan ennen. Emme ole koskaan aiemmin olleet näin terveitä, varakkaita ja onnellisia. Vaikka maailmassa tapahtuu paljon pahaa, sitä tapahtuu silti vähemmän kuin aiemmin. Kaikki ei siis ollutkaan paremmin ennen, vaan maailma on mennyt parempaan suuntaan jatkuvasti ainakin parinsadan vuoden ajan. Valtaojan mukaan maailma ei myöskään lähesty loppuaan, se on vasta aivan alussa, mutta millainen se tulevaisuudessa on, sitä ei kukaan pysty täysin ennustamaan.

Lopuksi Valtaoja lainasi Pelle Miljoonan Moottoritie on kuuma -biisiä: ”sä olet mulle unelmaa, mutta maailma on totta.” Unelmiakin pitää olla, mutta tämä päivä, tämä hetki, on todellisuutta, jossa elämme. Jokainen voi omalla kohdallaan pyrkiä olemaan sopuisa, hyvä ihminen juuri nyt, ja jokainen voi tehdä tästä päivästä edes jollekin edes vähän paremman.

Share Button